Entegrasyon, satışlarını artırmak ve işlerini kolaylaştırmak isteyen e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir sistemdir. Farklı entegrasyonlar sayesinde fatura işlemlerinizi otomatikleştirebilir, otomatik reklamlar çıkabilir ve birçok özelliği e-ticaret sitenize ekleyebilirsiniz. Tabii ki öncelikle entegrasyon nedir konusunu iyice öğrenmeniz ve size nasıl yardımcı olabileceğini bilmeniz lazım.
Bu içeriğimizde “Entegrasyon Nedir?” sorusuna cevap verecek ve e-ticarette entegrasyon kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Entegrasyon Nedir?
Kelime anlamı olarak entegrasyon, bütünleşme, birleşme, bir araya gelme ve denkleşme anlamına gelir. Bilgisayar biliminde entegrasyon, iki farklı program ve sistemin birbirleri ile birleşik olarak çalışması, veri alışverişi yapması ve birbirlerinin fonksiyonlarından faydalanmasını sağlayan bir işlem olarak tanımlanabilir.
E-ticaret sektörü içerisinde entegrasyon ise, bir programın, e-ticaret siteniz ile uyum içinde çalışması ve fonksiyonlarını e-ticaret sitenize aktarabilmesi anlamına gelmektedir. Kısacası entegrasyonlar, normalde e-ticaret sitenizde olmayan özellikleri kullanmanızı ve birçok farklı özelliği tek bir panelden yönetmenizi sağlar.
E-Ticarette Entegrasyon Ne İşe Yarar?
E-ticarette kullanılan sistemlerin birbirleri ile uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Bu sistemlerin uyum içerisinde çalışması, efektif bir şekilde veri paylaşımında bulunması ve kolay bir şekilde yönetilebilmesi için entegrasyon kullanılır.
Entegrasyon sistemleri sayesinde birden fazla yazılım ve program, tek bir üst sistem ile birleşebilir. Kısacası, entegrasyon sayesinde muhasebe, Sanal POS, pazarlama, pazar yeri ve benzeri birçok sistem e-ticaret sitenize entegre olabilir. Böylece entegre edilen sistemlerle veriler otomatik olarak paylaşılabilir ve bütün bu sistemler sadece tek bir kullanıcı arayüzünden yönetilebilir.
E-Ticaret Şirketlerine Entegrasyon Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
Entegrasyon programları, sistemleri ve yazılımları her türlü şirkete birçok fayda sağlayabilir. Özellikle e-ticaret şirketleri için entegrasyon programlarının faydaları vazgeçilmezdir.
- Durmadan farklı sistemlere ulaşmak için panel değiştirmek yerine, bütün operasyonlar tek bir panelden yönetilebilir.
- Birden fazla e-ticaret sitesi ve pazar yeri hesabının yönetimi tek bir panel üzerinden yapılabilir.
- Yapılan satışların e-faturası otomatik olarak oluşturulabilir.
- Kargo süreci otomatikleşir, böylece sekteye uğramaz.
- Verilerin farklı sistemler arasında teker teker elle girilmesi gerekmez.
- Farklı sistemlerden gelen bildirimler, tek bir panelden görüntülenebilir.
- E-ticaret sitenize yeni özellikler eklenebilir.
Entegrasyon Nasıl Yapılır?
Birbirleri ile entegre edilmek istenen sistemlere göre, entegrasyonun nasıl yapılacağı değişebilir. Ancak çoğu internet sitesi ve e-ticaret sitesi için farklı entegrasyon opsiyonları hazır olarak vardır.
E-ticaret altyapıları ve CMS sistemleri kendi platformlarını kullanan internet siteleri için entegrasyon opsiyonları sağlarlar. Böylece otomatik olarak kullandığınız sistem üzerinden mümkün olan entegrasyonlar yapılabilir.
Özel yapılan internet siteleri, sistemler ve uygulamaların entegrasyon yapması için genel olarak yazılım desteğine ihtiyaç vardır. Başka programların kullanıma açtığı API sistemleri kullanılarak, özel yapılan internet sitesi ve programlar arasında da entegrasyon yapılabilir.
Bunun dışında API teknolojileri yardımı ile birçok farklı uygulama ve sistem arasında entegrasyon yapmak mümkündür. Eğer Açık API kullanan bir sistem ile entegrasyon yapmak istiyorsanız, genellikle bu entegrasyonu yapmanız için gerekenlere kolaylıkla erişebilirsiniz. Ancak başka API türlerini kullanarak entegrasyon yapmak için API sahibinden çeşitli izinler almanız gerekebilir.
Entegrasyon Çeşitleri Nelerdir?
E-ticaret sitelerine yeni özellikler ekleyebilecek, işlerini kolaylaştırabilecek birçok farklı entegrasyon bulunmaktadır. Bu entegrasyon çeşitlerinden en çok kullanılanları aşağıdaki gibidir:
- Muhasebe Entegrasyonu
- E-Fatura Entegrasyonu
- Pazar Yeri Entegrasyonu
- Tedarikçi Entegrasyonu
- Sanal POS Entegrasyonu
- Kargo ve Lojistik Entegrasyonu
- Santral Entegrasyonu
- Sosyal Medya Entegrasyonu
- CRM Entegrasyonu
- Pazarlama Entegrasyonu
Muhasebe Entegrasyonu Nedir?
Muhasebe entegrasyonları, e-ticaret sitelerinde gerçekleşen satış, stok, alış, çek/senet gibi değişimleri tek bir panel üzerinden takip etmenizi ve muhasebe programları üzerinden yönetmenizi sağlar. Böylece kullandığınız muhasebe programını e-ticaret sitenize bağlayabilir ve ilgili verileri otomatik olarak e-ticaret sitenizden muhasebe programına aktarabilirsiniz.
E-Fatura Entegrasyonu Nedir?
E-fatura entegrasyonları, e-ticaret sitenizde gerçekleşen satışlar için otomatik olarak e-fatura düzenlemenize olanak sağlar. Böylece e-faturalarınızı kendi elinizle düzenlemeniz gerekmeden otomatik olarak gerekli sisteme aktarabilirsiniz.
Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir?
Pazar yeri entegrasyonları sayesinde e-ticaret siteniz ve aktif olduğunuz pazar yerleri arasında bağlantı kurabilirsiniz. Böylece hem e-ticaret sitenizdeki, hem de pazar yerlerindeki satışlarınızı, stoklarınızı, siparişlerinizi ve kargo işlemlerinizi tek bir panelde yönetme şansı elde edersiniz.
Tedarikçi Entegrasyonu Nedir?
Tedarikçi entegrasyonları, işletmeniz ve sizinle çalışan tedarikçiler ile bağlantı kurulmasını sağlar. Bu sayede tedarikçileriniz hangi ürüne ihtiyacınız olduğunu otomatik olarak görebilir, hatta XML bayilik kurmanız durumunda, otomatik olarak gerekli ürünlerin aktarılması ve teslimatı yapılmasını sağlar.
Sanal POS Entegrasyonu Nedir?
Sanal POS entegrasyonları, e-ticaret siteniz üzerinden kredi kartı ve banka kartı ödemeleri almanızı sağlar. Türkiye’de Sanal POS entegrasyonu sunan birçok farklı marka ve şirket bulunmaktadır.
Kargo ve Lojistik Entegrasyonu Nedir?
Kargo ve lojistik entegrasyonları, kargo ve lojistik şirketlerin sistemlerinden otomatik olarak fiyat almanızı, kargo etiketi bastırmanızı ve lojistik verileri almanızı sağlar. Böylece her siparişle ilgili bilgiyi ayrı ayrı elinizle girmek yerine, otomatik olarak kargo şirketlerine sağlayabilirsiniz.
Santral Entegrasyonu Nedir?
Santral entegrasyonu, çağrı merkezleri ve müşteri hizmetlerinin dijitalleşmesini sağlar. Bu sayede bütün çağrılarınızı ve müşteri ilişkilerinizi dijital olarak yönetebilir ve farklı iletişim yollarını kullanarak müşteri desteği sağlayabilirsiniz.
Sosyal Medya Entegrasyonu Nedir?
Sosyal medya entegrasyonları, farklı sosyal medya platformlarına bağlanarak e-ticaret yapabilmenizi ve veri alabilmenizi sağlar. Örnek vermek gerekirse, TikTok entegrasyonunu kullanarak, ürünlerinizi TikTok gönderilerinde sergileyebilir, TikTok’dan, e-ticaret sitenize gelen müşteriler ile ilgili veri alabilir ve TikTok üzerinden ürünlerinizi satabilirsiniz.
CRM Entegrasyonu Nedir?
CRM entegrasyonu, farklı CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemlerinin, işletmenize bağlı diğer sistemler ile entegre olmasını sağlar. Bu sayede müşterileriniz ile ilgili bilgileri, siparişlerini ve sizin işletmeniz ile olan ilişkilerini kolaylıkla yönetebilirsiniz.
Pazarlama Entegrasyonu Nedir?
Pazarlama entegrasyonları sayesinde farklı pazarlama özelliklerini e-ticaret sitenize entegre edebilirsiniz. Böylece dijital pazarlama çalışmaların ile ilgili daha iyi bilgi alabilir, bu çalışmaları daha iyi yönetebilir ve daha iyi optimize edebilirsiniz.